Niniejsza książka ma na celu rozpowszechnianie wiedzy na temat możliwości praktycznego wykorzystania bioróżnorodności oraz sposobów jej zwiększania w otoczeniu człowieka. Zawiera przepisy i instrukcje do samodzielnego sporządzania potraw, wyrobów użytkowych i rękodzieła z wykorzystaniem lokalnie występujących roślin i zapomnianych roślin uprawnych.
W książce zaprezentowano sposoby oznaczania, pozyskiwania i możliwości wykorzystania różnorodnych gatunków roślin. Metody, przepisy, receptury i pomysły pochodzą z cyklu trzech warsztatów dla dorosłych: „Jak wykorzystać piękno dzikich roślin”, „Kosmetyki – zrób to sam, czyli jak wartościowe są lokalne rośliny” oraz „Sałatka z pokrzywy i kompot z bzu, czyli warsztaty gotowania z dzikich roślin”. Warsztaty zostały
zrealizowane przez Stowarzyszenie Kaczawskie w latach 2014-2015 w ramach projektu “Sudecka Zagroda Edukacyjna, czyli jak ekofilozofia wróciła na wieś”.
Więcej na https://www.sudeckazagroda.pl/